I Nanne Pieters, de oudst bekende voorouder


I Nanne Pieters :
Hij is de oudst bekende voorouder, die ik tot nu toe gevonden heb, uit het geslacht van de Hoeksma’s. Hij is geboren rond 1625 te Drogeham. Zijn naam wordt op verschillende manieren geschreven, zoals veel namen uit die tijd. De verschillende schrijfwijzen worden door mij gebruikt.
Hij is overleden op woensdag 29 mei 1658 te Drogeham op de jonge leeftijd van 33 jaar.
Hij was boer en woonde in Drogeham.

Nanne trouwde op  eerste proclamatie 25 juni 1647 met Jantie Jans.
Akte 222 archiefnummer 28 inventaris nummer 18.
Uit kerkboek Hervormde gemeente Drogeham Harkema Opeinde. Bron alle Friezen.
1647.



transcriptie: Den 25. Junij sijn de huwelijkse geboden van, Nanne Pijters, ende Jantien Jans aangegeven, 



1647:


Jantie Jans was een dochter van Emme (Im) Gauckes en Jan Franckes. 
Jantie haar vader was al overleden en haar moeder inmiddels hertrouwt met Arent Tiebles. Deze Arent wordt in 1647 curator over de zus van Jantie, Tedt Jans.

1647:


Emme Gauckes was dus eerst getrouwd met Jan Franckes. Zij hadden nog een dochter Tedt Jans, zij staat in 1647 in ondertrouw met Hindrick Everts uit Drogeham. Tedt Jans trouwt op 09-05-1647 met Hindrick Everts (bron allefriezen).
Emme was in 1647 al getrouwd met Arent Tiebles, hij is dan de stiefvader en curator van Tedt Jans. Mede curator is Egbert Franckes, een oom van Tedt en de broer van haar vader. 
Roel Franckes wordt ook genoemd (als Getuige?)
Weesboek 1658:



 







 

 

Arent Tiebbeles en Im (Emme) Gauckes. 
Arent gaat een boelgoed-dag organiseren waarbij de inboedel wordt verkocht ten behoeve van het ‘enigste nagelatene weeskind van wijlen Nanne Pijtters en Jantien Jans.’ Acte 29 maij 1658. Dat moet wel wat geweest zijn voor de jonge Pieter, zijn ouders raakt hij op jonge leeftijd kwijt en ook zijn ouderlijk huis.

Het geld dat er was ging op aan ’doodschuld’, de kosten voor de begrafenis. Er werd o.a. verkocht: gereedschappen, een melkvat, linnen, lijfkleding en een zwart lakense broek. 
De ‘bestevaer’ en ‘bestemoe’ houden zelf ook spul, o.a. een hemdslaken met zilveren knopen. Het is wel aannemelijk te veronderstellen dat de jonge Pieter bij hun in huis werd opgenomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie ben ik